gipsani radovi4

gipsani radovi3

gipsani radovi2

gipsani radovi1

gipsani radovi5

U program gipsanih radova spadaju: spušteni plafoni, pregradni zidovi, obloga zidova, potkrovlja i instalacionih cevi. Osnovna prednost koja se dobija korišćenjem gipsa-karton ploča prilikom završnih gradjevinskih radova enterijera i eksterijera je veliki broj mogućnosti koje imate na raspolaganju. Relativno brzo se postavlja, lako se obradjuje i ne predstavlja opterećenje po statiku objekta. Često se ugradjuje da bi se smanjila visina prostorije, sakrila instalacija, pregradila prostorija ili zbog estetike.
U gipsane plafone i  zidove može se umetnuti izolacija od mineralne vune čime se postiže:
- smanjenje troškova grijanja zbog poboljšane toplotne izolacije
- poboljšana zvučna izolacija zbog vazdušnog medjusloja ispod postojećeg plafona do 8 dB
- smanjenje nivoa buke i regulisan odjek na gips-karton pločama sa rupicama i izrezima
- pojačana zaštita od požara
- Gips sadrži približo 20% kristalizovane vode što daje dobru zaštitu od požara.
 
Čest primjer ugradnje gipsanog montažnog zida prilikom adaptacija stanova i pretvaranja npr. dvosobnog stana u dvoiposoban. U odnosu na klasičnu gradnju ovakav način rada omogućava veliku uštedu u vremenu i novcu. U medjuprostor gipsanih zidova lako se postavlja elektro i vodovodna instalacija kao i mineralna ili kamena vuna koja se najčešće koristi kao toplotna i zvučna izolacija. Ugradjuje se tako što se adekvatna metalna konstrukcija utipluje u postojeće zidove, pod i plafon, nakon čega se postavlja potrebna instalacija i izolacija. Potom se na metalnu konstrukciju gipsane table pričvršćuju šrafljenjem. Spojevi gipsanih ploča kao i spojevi ploča i postojećih zidova se potom bandažiraju kako bi se sprečilo pojavljivanje pukotina. Ovako pripremljen zid je spreman za završnu obradu gletovanja, farbanje, lepljenje tapeta i keramike.  Na pregradnom zidu se mogu montirati viseće kuhinje, nosači za televizore, police, klima uredjaji itd. Potrebno je samo napraviti adekvatno ojačanje na unapred određenim pozicijama.
 
Sličnim postupkom vrši se i obloga zidova, najčešće spoljnih u cilju postizanja bolje toplotne izolacije. Oblaganjem postojećih zidova postiže se djelotvorno poboljšanje zvučne i toplotne zaštite. Zidovi se oblažu tako što se montira adekvatna konstrukcija između koje se postavlja mineralna vuna i lijepi folija koja ima funkciju parne brane. Ploče se takođe mogu postavljati na potkonstrukciju napravljenu na nenosivoj ili neravnoj podlozi i time se može postići povećana zvučna i toplotna izolacija i zaštita od vlage. Lijepljenje gipsanih ploča na zidove - suvo malterisanje, je postupak koji ubrzava pripremu zida za završnu obradu u odnosu na klasično malterisanje i što je najvažnije u objektu se radi bez vlage.
 
Adaptacija potkrovlja predstavlja najbolju mogućnost  dobijanja novog prostora za stanovanje. Korišćenjem gips-karton ploča sa metalnom potkonstrukcijom  i materijalima za zvučnu i toplotnu izolaciju. Korišćenjem montažnih zidova postižemo uštedu u vremenu i novcu. Šuplji prostor u pregradama pokazao se kao idealan za jednostavno i racionalno postavljanje instalacija svih vrsta. Sa obzirom da nema sušenja, zidove odmah možemo gletovati, farbati, oblagati tapetama ili pločicama.
 
Izrada šanka i polica od gipsa ima sve veću primenu u savremenoj arhitekturi. Može se napraviti u gotovo bezbroj varijanti a dekorativna rasvjeta koja se lako montira podiže estetiku i eleganciju prostora. Polica od gipsa može biti postavljena umesto pregradnog zida koji deli dvije prostorije što ima dekorativan izgled i funkcionalnost. Gotove police se potom mogu dekorisati kamenom ili nekom drugom oblogom. Prednost ovakvih gipsanih radova je to što se u šupalj prostor mogu postaviti ili sakriti instalacije.